niedziela, 4 stycznia 2015

Czy produkty bezglutenowe mogą być smaczne?


Wg wikipedii gluten jest mieszaniną białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występujących w zbożach. Uważa się, że ok. 1% ludzi jest na niego uczulona. Być może i wśród Was znajdą się osoby, które nie mogą go jeść. Dzisiaj przedstawię kilka produktów, które z powodzeniem mogą być stosowane w diecie bezglutenowe. Ciekawi jesteście czy mi posmakowały? 

Babeczki z nadzieniem morelowym 110 g (5,29 zł)



Opakowanie zawiera 3 babeczki, które nie przypadły mi do gustu. Ciastka są suche, mączne, z niewielką ilością nadzienia. Łatwo się nimi ‘zapchać’.

bezglutenowe babeczki bez glutenu
przepis

Batony Fibrella 110 g (6,99 zł).



Opakowanie zawiera 3 osobno pakowane batony w czekoladzie. Można je spokojnie zabrać do pracy/ szkoły jako przekąskę. W smaku są całkiem znośne, lekkie i chrupiące. Jednak nie są to typowe słodycze i spożywając je czuje się, że jest to produkt dietetyczny.


baton bez glutenu blog

Kruche ciasteczka z nadzieniem pomarańczowym 150 g (5,09 zł)

W opakowaniu mieści się całkiem sporo ciasteczek. Są kruche, z pysznym, słodkim nadzieniem. Chyba najbardziej smakowały mi spośród zaprezentowanych łakoci :)

orange shells pomarńczowe

Płatki śniadaniowe, kokosowe, nadziewane poduszeczki 250 g (9,99 zł)

 
Pyszne, słodkie płatki śniadaniowe. Miłe urozmaicenie posiłków, dobre nie tylko dla dzieci.
Jak dla mnie super.

kokosowe płatki bez glutenu

Wyeliminowaliście ze swojej diety gluten? 
Znacie osoby, które nie jedzą glutenu?

 

39 komentarzy:

  1. Widzę ,że z całą pewnością mogą być smaczne ! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja czesto stawiam na produkty bezglutenowe z wlasnego wyboru i wcale nie czuje by byly gorsze smakowo, platkow tej marki jeszcze nie mialam wiec chetnie sprawdze!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie próbowałam jeszcze produktów bezglutenowych, ale wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na ciasteczka i baton to bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie próbowałam produktów bez glutenu

    OdpowiedzUsuń
  6. kiedyś jadłam jakiś makaron bezglutenowy. Smakował jak normalny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym spróbowała :) Choć szczerze mówiąc bardziej kusi mnie przygotowanie samemu słodyczy bezglutenowych.

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze te pomarańczowe, pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  9. A mnie ciasteczka smakowały najmniej :D Ogólnie to te batony i płatki były najlepsze. Uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam, ale płatki kuszą :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Z wyglądu najbardziej intrygują mnie te ciasteczka z nadzieniem pomarańczowym :)

    A sama chyba nigdy nie jadłam słodyczy bezglutenowych, hm ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Płatki chętnie bym wymiotła, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak dla mnie - przepyszne były!!

    OdpowiedzUsuń
  14. nie jestem uczulona nie jadłam, ale z tego co kojarze wafle ryżowe są bezglutenowe a je uwielbiam ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja nie jestem uczulona na gluten, ale być może kiedyś spróbuje te łakocie

    OdpowiedzUsuń
  16. Powiem szczerze, że nigdy nie zwracałam uwagi na gluten :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Melduję się :D Dowiedziałam się o alergii niedawno, dzisiaj przed chwilą jak w sklepie byłam miałam problem, bo produkty są nieoznakowane i znajdź tu dżem bez glutenu, bo jutro pozamykane. Tych nie próbowałam jeszcze, ale czaje się żeby przez internet zrobić większe zamówienie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. No i zrobiłam się głodna :) Wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  19. do wszystkiego idzie się przyzwyczaić.
    JESTEM WEGETARIANKĄ OD OKOŁO 5 LAT i też było ciężko na początku odstawić mięso, ryby czy nawet mleko...
    ale z czasem zapomina się ten smak i zaczyna smakować to co mamy na talerzu :) a z czasem nie boimy się już sami eksperymentować w kuchni by to co możemy jeść było także w naszym guście :) i urozmaicono
    bardzo fajny blog :) miło się czyta i ogląda, brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ojej a ja mam dzisiaj taką ogromną ochotę na coś słodkiego :)

    a co do kosmetyków, to chyba masz rację, dziewczyny otworzyły mi oczy i faktycznie dla mnie będą lepsze te specjalnie przeznaczone dla kobiet w ciąży. Muszę zrobić małą wymianę :) Dzięki za radę :)

    OdpowiedzUsuń
  21. znowu zrobiłam się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  22. całkiem spory wybór, ja na szczęście nie mam uczulenia na gluten :)

    OdpowiedzUsuń
  23. nie próbowałam takich produktów :)

    OdpowiedzUsuń
  24. najpyszniej wyglądają babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  25. Wspaniale że rynek przekąsek dla osób z celiakią tak dobrze się rozwija,

    OdpowiedzUsuń
  26. Mam mnóstwo znajomych nietolerujących glutenu. Przydatne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze, staram się na wszystkie odpowiadać na bieżąco.
Jeśli podoba Ci się mój blog, zapraszam do obserwowania, jeśli Twój mnie zainteresuje, dodam go do swojej listy czytelniczej :)